top of page

Als u vastgoed aankoopt in Spanje, dan heeft u een N.I.E. nummer nodig. 

 

Wat is het NIE nummer?

Een NIE nummer is een identificatienummer voor buitenlanders (NIE = Número de Identidad de Extranjero).

Deze nummer is voor elke persoon uniek en exclusief.  Het hoofdbureau van de Spaanse politie verwijst deze nummer toe aan buitenlanders. Het is een aanvulling van van de geldige identiteitsdocumenten zoals de nationale identiteitskaart of een paspoort.

Dit NIE nummer staat op alle documenten die bestemd zijn voor openbare bestuursorganen. Ook bij privé-zaken, zoals het afsluiten van verzekeringen of een lening, wordt deze nummer gebruikt.

Een NIE-nummer is voor onbepaalde tijd geldig.

 

Waarom heb ik er één nodig ?

Een NIE-nummer is nodig bij grote aankopen (denk dan aan een auto, een huis, een boot etc). U heeft dit nummer ook nodig om in Spanje een bankrekening te openen, voor de aansluiting van de nutsvoorzieningen, om een zaak op te starten,  en voornamelijk, om de belastingen te betalen. Zonder een NIE-nummer kan de Spaanse staat de jaarlijkse belastinginkomens niet verwerken.

 

Wie heeft een NIE nummer nodig?

• Elke buitenlander die in Spanje belastingplichtig wordt, heeft in Spanje een NIE-nummer nodig.

• Elke niet-ingezeten buitenlander die onroerend goed in Spanje koopt.

Ook als u samen een aankoop doet, moeten beiden partijen een NIE-nummer hebben.

• Iedereen die in Spanje wil werken of een bedrijf wil opstarten.

 

Als u vastgoed in Spanje koopt, is het van groot belang een NIE-nummer te hebben op het moment dat u de akte van aankoop bij de notaris ondertekent.

 

Hoe vraag ik een NIE-nummer aan?

Enkele belangrijkste zaken die u nodig heeft voor de aanvraag: het NIE aanvraagformulier, geldige identiteitsbewijzen en een rechtvaardiging waarom u een NIE nodig heeft zoals bvb. de koopovereenkomst.

Zo'n NIE nummer kan u zowel in Spanje, als op het Spaanse Consulaat of de Spaanse Ambassade hier in België aanvragen.

Wij bij Century21 Spanje begeleiden u ook graag hier in de aanvraag.​ Het makkelijkste is om dit te doen vanuit België, al is de wachttijd dan wel een beetje langer.

bottom of page